De rups

Biologische bestrijding

Heldere communicatie

Ontzorgen van A tot Z

Duidelijke afspraken
  • Biologische bestrijding
  • Heldere communicatie
  • Ontzorgen van A tot Z
  • Duidelijke afspraken

De eikenprocessierups

De eikenprocessierups komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Europa. Door de warmer worden zomers in onder andere Nederland als gevolg van de klimaatverandering, komt de rups steeds noordelijker en in grotere aantallen voor. We kunnen hierbij rustig spreken van een plaag. De eikenprocessierups is officieel de rups van een nachtvlinder. Deze behaarde rupsen zijn in de maanden mei, juni en juli zijn op veel eikenbomen in vrijwel heel Nederland te vinden. De rupsen gaan ‘s nachts in grote groepen – in processie – op zoek naar voedsel, voornamelijk (eikenbladeren). Daarom zitten ze vooral in diverse soorten eikenbomen. Daarom worden ze eikenprocessierups genoemd. Ze zijn herkenbaar als een bal omgeven door een spinsel.

Eikenprocessierups bestrijding Hengelo

Overlast van de eikenprocessierups

De eikenprocessierups heeft brandharen van 0,3 millimeter lang die een gevaar voor de gezondheid van mens en dier vormen. Wanneer de brandharen in contact komen met de huid, ontstaat een pijnlijke en jeukende huiduitslag in de vorm van rode bultjes Als de haren in de ogen komen, kunnen ze zwellingen en ontstekingen veroorzaken. Ademt u de brandharen per ongeluk in? Dan kunt u last krijgen van keelpijn, ademhalingsproblemen, slikstoornissen, duizeligheid, braken en koorts. Voor honden kunnen de brandhaartjes zelfs dodelijk zijn. Voorkom daarom rechtstreeks contact met de processierupsen en hun oude vervellingshuiden. Die kunnen nog jaren irritaties en overlast geven. Het is daarom belangrijk dat u de eikenprocessierups tijdig laat bestrijden. Daarvoor kunt u natuurlijk Veldhuis Rupsbestrijding inschakelen.

EIKENPROCESSIERUPS

Wanneer de eikenprocessierups bestrijden?

Omstreeks mei/juni komen de rupsen tevoorschijn. En van mei tot en met juli hebben de rupsen brandharen. Nog voordat de brandharen een probleem vormen, is het raadzaam om de eikenprocessierupsen te laten bestrijden. Ook oude nesten dienen verwijderd te worden. Wij adviseren u om niet zelf aan de slag te gaan met het bestrijden van de eikenprocessierups. Elk contact dat u onverhoopt heeft met de rupsen en de oude vervellingshuiden, zorgen nog jaren voor irritaties. Neem hiervoor dus altijd contact op met Veldhuis Rupsbestrijding. Wij zijn hierin al vele jaren gespecialiseerd.

Hoe bestrijden wij de processierups?

Voor het bestrijden van de eikenprocessierups kunnen we de volgende methodes inzetten:

  • Preventieve bestrijding met xentari (biologisch bacterie preperaat)
  • Preventieve bestrijding met nematoden (aaltjes)
  • Curatieve methode doormiddel van het wegzuigen met een speciale stofzuiger.

processierups bestrijden Almelo

Contact opnemen met Veldhuis Rupsbestrijding

Wilt u een professional inschakelen om de eikenprocessierups bij u in de buurt te bestrijden? De specialisten van Veldhuis Rupsbestrijding helpen u graag. Neem voor vrijblijvend advies contact op of huur onze specialisten direct in via het telefoonnummer 06 – 13 54 36 37. U kunt ook een e-mail sturen naar info@veldhuisrupsbestrijding.nl of het contactformulier op onze website invullen.

Veldhuis Rupsenbestrijding is onder andere actief in de volgende plaatsen: Enschede, Hengelo, Breda, Amsterdam, Zwolle, Eindhoven, Arnhem, Utrecht, Rotterdam, Dordrecht, Deventer, Amersfoort, Tilburg, Almere, Emmen, Almelo, Leiden, Ede en Nijmegen.