Preventie

Biologische bestrijding

Heldere communicatie

Ontzorgen van A tot Z

Duidelijke afspraken
  • Biologische bestrijding
  • Heldere communicatie
  • Ontzorgen van A tot Z
  • Duidelijke afspraken

Hoe de eikenprocessierups preventief bestrijden?

De eikenprocessierups: we zien en voelen hem al vele jaren in groten getale overlast veroorzaken in de maanden mei tot oktober. De processierups is dan te vinden op diverse soorten eikenbomen. De rups is vanuit Midden- en Zuid-Europa naar ons noordelijk gelegen landje gekomen als gevolg van de warmer wordende zomers. En omdat ze met velen zijn, kunnen we elk jaar wel spreken van een heuse plaag. In vele eikenbomen ziet u dan een wit spinsel ontstaan.

Welke overlast geeft de eikenprocessierups?

Hoe meer de eikenprocessierups zich in de eikenbomen vestigen, hoe meer overlast we ervan hebben. De rups heeft namelijk brandharen van 0,3 millimeter. Wanneer u met uw huid in contact komt, ontstaat een pijnlijke en jeukende huiduitslag. Krijgt u die haren in uw ogen, dan kunnen ze zwellingen en ontstekingen veroorzaken. Ademt u de brandharen in? Dan kunt u last krijgen van keelpijn, ademhalingsproblemen, slikstoornissen, duizeligheid, braken en/of koorts. Voor honden kunnen de brandharen zelfs dodelijk zijn. Het is daarom belangrijk dat de eikenprocessierups tijdig wordt laat bestreden. Die bestrijding kunt u uiteraard overlaten aan Veldhuis Rupsbestrijding.

EIKENPROCESSIERUPS

Nog beter: eikenprocessierups preventief bestrijden!

Ook in het geval van overlast door de eikenprocessierups geldt altijd dat voorkomen beter is dan genezen. Daarom kunnen wij de eikenprocessierups ook preventief bestrijden. We beginnen met de curatieve bestrijding begin april. Binnen 5 tot 10 dagen nadat de rupsen uit de eitjes zijn gekomen worden de nematoden in de kroon van de eikenboom geblazen. Nematoden zijn aaltjes die parasiteren op de rups. Daardoor stoppen ze met eten en sterven deze. Deze behandeling kan ook worden uitgevoerd met xentari (een biologisch bacterie preparaat). Waar we niet kunnen spuiten, moeten wij de nesten wegzuigen.

Preventief bestrijden in beperkte periode mogelijk

Het inzetten van aaltjes is slechts in een beperkte periode mogelijk. De aaltjes hebben een bodemtemperatuur nodig van minimaal 10 graden Celsius. De aaltjes kunnen alleen na zonsondergang worden gebruikt, omdat ze bij de zon uitdrogen. Bij xentari kan deze behandeling zowel overdag en na zonsondergang.

Curatief bestrijden

Bij de curatieve methode dragen we beschermende kleding en gebruiken we een speciale stofzuiger met Hepa filter en zuigen we de nesten op welke daarna vernietigd worden. Het weg zuigen van de nesten gebeurt vanaf de grond of met behulp van een hoogwerker afhankelijk van de hoogte waar de nesten zich bevinden.

Contact opnemen met Veldhuis Rupsbestrijding

Wilt u een professional inschakelen om de eikenprocessierups bij u in de buurt te bestrijden? De specialisten van Veldhuis Rupsbestrijding helpen u graag. Neem voor vrijblijvend advies contact op of huur onze specialisten direct in via het telefoonnummer 06 – 13 54 36 37. U kunt ook een e-mail sturen naar info@veldhuisrupsbestrijding.nl of het contactformulier op onze website invullen.

Veldhuis Rupsenbestrijding is onder andere actief in de volgende plaatsen: Enschede, Hengelo, Breda, Amsterdam, Zwolle, Eindhoven, Arnhem, Utrecht, Rotterdam, Dordrecht, Deventer, Amersfoort, Tilburg, Almere, Emmen, Almelo, Leiden, Ede en Nijmegen.